Skip to content
Menu

Over FILOSOFEREN OP SCHOOL

Judith Wagensveld

klein _MG_5064-Edit (1)

FILOSOFEREN OP SCHOOL is een initiatief van Judith Wagensveld. Judith filosofeert sinds 2005 op scholen voor basis-, voortgezet en speciaal onderwijs in Zuid-Holland. Daarnaast filosofeert zij met kinderen en volwassenen in onder meer bibliotheken, zorgcentra, jeugdtheaters en culturele instellingen. Judith geeft workshops en trainingen, gastlessen en coaching in de klas. Ze ontwerpt gespreksmaterialen, leerlijnen en educatieprogramma’s, schrijft en illustreert.

CmK Hoeksche Waard

CmK (Cultuureducatie met Kwaliteit) Hoeksche Waard ondersteunt scholen en aanbieders om cultuureducatie in brede zin, waaronder ook filosoferen, de school in te halen en te verankeren in het schoolplan en het schoolrooster. CmK Hoeksche Waard heeft onder meer bijgedragen aan de ontwikkeling van onder meer de leerlijn Filosoferen en Burgerschap.

Scholen in de Hoeksche Waard die willen starten met het filosoferen op school kunnen financiële ondersteuning  aanvragen. Neem daarvoor contact op met FILOSOFEREN OP SCHOOL of met Pauline van der Wijk van CmK: pvanderwijk@debhw.nl



Partners

Het doel van FILOSOFEREN OP SCHOOL is zoveel mogelijk scholen, kinderen en volwassenen op een laagdrempelige manier te enthousiasmeren om verder te denken en samen wijzer te worden. De aanpak en werkwijze is ontstaan uit intensief praktijkonderzoek en in de ervaring die is opgedaan met partners als Stichting Wereld-leren, DOE-projecten en in het cultuurtraject Denken Voelen Doen. 
FILOSOFEREN OP SCHOOL werkt dankzij de samenwerking met scholen, bibliotheken en culturele instellingen die de ontwikkeling van materialen, leerlijnen en workshops inspireren en faciliteren. 

Kinderfilosofie Nederland

FILOSOFEREN OP SCHOOL is lid van Centrum Kinderfilosofie Nederland (CKN). 
In 2019 won de database met gespreksmaterialen van filosoferenopschool.nl de
Berrie Heesen Publieksprijs van CKN. Van de vakjury kreeg de database een eervolle vermelding: De jury waardeert het dat leerkrachten op thema of op ijkpunten in de jaarkalender gepast materiaal kunnen zoeken, voorzien van filosofische vragen. Het doel van de database is om de drempel voor het filosoferen voor de leerkracht te verlagen. Er is inderdaad vraag naar materiaal onder leerkrachten en een database vol Nederlands materiaal is precies wat Nederland en Vlaanderen nodig hebben. De database is levend, hij blijft groeien.”